• slidebg1
 

Van begin tot eind


Samenwerking met arts en specialist

Medische indicatiestelling
Veel van onze klanten vinden de weg naar Van Mook na een doorverwijzing van een specialist.
Wanneer u voet- of schoenproblemen heeft, raden wij u aan medische hulp te zoeken:
Neem eerst contact op met uw huisarts.
Uw huisarts verwijst u door naar een orthopedische chirurg of een revalidatiearts.
De chirurg of revalidatiearts kan een eerste verstrekking voorschrijven.
Met de voorschriften van uw arts maakt u een afspraak bij Van Mook Schoentechniek; wij zorgen dat u de juiste schoenen of schoenaanpassingen krijgt. Zonodig overleggen wij met uw specialist.
Herhalingsrecepten kunnen door uw huisarts worden voorgeschreven.
U kunt vooraf het beste even bekijken welke vergoedingen uw zorgverzekeraar geeft voor orthopedische schoenrecepten.

Afspraak maken
Onze schoentechnici kunnen u helpen met onderzoek en advies. Zij nemen graag alle tijd voor u, daarom raden wij u wel aan eerst een afspraak te maken. Daarvoor hoeft u alleen even te bellen naar 0165 - 55 09 45. Onze telefonistes helpen u dan verder.

Onderzoek en advies
Wij onderwerpen de voeten aan een zorgvuldig onderzoek en analyseren het looppatroon. Aan de hand van de resultaten zetten wij alle mogelijke oplossingen voor u op een rij.

Aanmeten
Afhankelijk van het probleem en het product zijn er diverse aanmeetmethodes mogelijk. Hieronder geven we enkele voorbeelden.

Nadat de klachten in kaart zijn gebracht, worden de voeten nauwkeurig opgemeten en maken we een blauwdruk. Bij deze techniek wordt de voet op een stempelkussen geplaatst en wordt de omtrek afgetekend. Op een blauwdruk kan de schoentechnicus precies zien waar eventuele drukpunten zich bevinden en wat de probleemgebieden zijn.

Om een goed beeld te krijgen van het bodemprofiel van de voeten worden schuimafdrukken van de voetbodem genomen. De afdruk die dan ontstaat wordt volgegoten met gips. Op deze manier ontstaat er een exacte kopie van de onderkant van de voeten. Daarmee kunnen onze specialisten u een advies op maat geven.

Bij enkelproblematiek is het noodzakelijk een gipsafdruk van een héle voet te maken. In dat geval wordt de voet in folie ingepakt en met gipszwachtels omwikkeld. Nadat de gipszwachtels enigszins gedroogd zijn wordt de ontstane mal verwijderd. Zo hebben we een 'kopie' van de voet, aan de hand waarvan we in staat zijn aanpassingen te maken, exact toegesneden op de voet.


Van verzekering tot aflevering
Aanvraag machtiging
Van Mook helpt u bij het aanvragen van een vergoeding bij uw zorgverzekeraar. Daartoe vult u zelf een aanvraag voor kunst- en hulpmiddelen in. Aanvullend zorgen wij dan voor alle gegevens en een offerte. Zo kunnen wij voor u een compleet pakket opsturen naar uw zorgverzekeraar.

De vergoedingen voor kunst- en hulpmiddelen verschillen per zorgverzekeraar. Bovendien wijzigen de regels van tijd tot tijd. U kunt daarom het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij of in uw polisvoorwaarden kijken welke regeling van kracht is. U betaalt aan ons alleen uw eigen bijdrage. Het resterende bedrag ontvangen wij dan direct van uw verzekeraar. Wel zo prettig, want dan hoeft u geen grote bedragen voor te schieten.

Leesten maken
Het aanmeten is een belangrijke stap op weg naar orthopedische schoenen om uw klachten te verhelpen. Op basis daarvan worden namelijk uw persoonlijke leesten gemaakt, die exact de vorm van uw voet hebben. Uw orthopedische schoenen worden om deze leesten heen gebouwd; zo kunnen wij u de perfecte pasvorm garanderen.

De leesten worden na gebruik zorgvuldig bewaard in ons leestenmagazijn, zodat deze iedere keer weer gebruikt kunnen worden. Bij een volgend paar controleren wij natuurlijk wél of er geen veranderingen hebben plaatsgevonden aan de voeten. Het aanpassen is handwerk en juist daar komt ons oude vakmanschap om de hoek kijken.

Passen
Om te beoordelen of de leest voldoet wordt er eerst een doorzichtige kunststof passchoen gemaakt. In deze passchoen bevindt zich het voetbed. Door de folie heen is exact te zien hoe de voet in de schoen zit. Zo kunnen wij precies zien of de uiteindelijke schoen goed zal passen.

In sommige gevallen wordt er daarna nog een extra stevige passchoen gemaakt. Dit model is voorzien van veters en diverse verstevigingen. Hiermee kunnen we het looppatroon beoordelen. Indien nodig neemt u deze passchoen mee naar huis om er een tijdje op te lopen.

Schachten
Nadat uit het passen is gebleken dat alles in orde is kan met de 'echte' schoen worden begonnen. Bij het vervaardigen van de schoen is de schacht erg belangrijk. Dit is de bovenkant van de schoen, die bepalend is voor de steun die de schoen geeft.

Onderwerken
Nadat de schachten zijn vervaardigd kan er begonnen worden met het vervaardigen van de schoenzolen, die wij ook wel onderwerken noemen. Een zool bestaat uit meerdere lagen, onder meer de loopzool en de binnenzool. De binnenzool zit in de schoen. De loopzool is de 'buitenzool' van leer of rubber, waar u daadwerkelijk op loopt. Elk schoenmodel kent een bijpassende zool. In alle gevallen wordt in de achterkant van de schoen tussen de binnen- en buitenzool een zogeheten gelengveer aangebracht. Dit is een metalen strip die het doorzakken van de schoen voorkomt.

Afleveren, instructie en handleiding
Tijdens het afleveren krijgt u uitgebreide instructies. Daarnaast ontvangt u een handleiding, die u thuis nog eens in alle rust kunt nalezen.

 
Orthopedische schoenen schoenzolen steunzolen kousen roosendaal breda tilburg Orthopedie Podotherapie Pedicure