• slidebg1
 

Tips voor gezonde benen

Veel voorkomende vragen en antwoorden:

Ik heb nieuwe kousen nodig, waar moet ik op letten?
Voordat u naar uw bandagist gaat moet u ervoor zorgen dat u wel uw kousen aanheeft. Dit geeft een reëler beeld van uw beenmaten, waardoor de nieuwe kous goed aangemeten wordt. Bevindingen van de vorige kousen kunt u bespreken met de kousen aanmeter.

Hoe vaak mag ik de kousen wassen?
Was uw kous zo vaak mogelijk (minimaal 3 x per week) in een handwarm sopje of op een wolwasprogramma in de wasmachine. Echter niet centrifugeren. Uw kous zal hiervan alleen maar opknappen.

Hoe voorkom ik vroegtijdige slijtage van de kous?
Door over uw elastische kousen een sok of pantykous / pantyvoetje te dragen voorkomt u vroegtijdige slijtage aan de voetzool van de kous. Door wrijving in de schoen of door het lopen zonder bescherming in en om het huis slijt de kous snel bij de hiel. Uw kous komt bij deze vorm van slijtage niet in aanmerking voor reparatie of vergoeding. De slijtage kan zeer snel optreden, zeker bij kousen met een naad aan de achterzijde.

Heeft u last van klamme voeten en benen?
Gebruik een klein beetje talkpoeder om de voeten en de benen te drogen. U zult merken dat dit het aantrekken van de kous vergemakkelijkt. Strooi een klein beetje talkpoeder over de voeten en de benen, wrijf deze uit met een doekje, zodat er gelijkmatig een dun laagje ontstaat.

Heeft u als kousendrager last van insnoeringen op de wreef?
Sommige benen zijn zo gevormd dat de kous het liefst ter hoogte van de wreef en de enkel wil gaan samenkomen. Gebruik dan speciale polsters om de rimpels op te vangen. U kousen aanmeter kan u hierover informeren.

Heeft u likdoorntjes op uw kleine teen aan te buitenzijde?
U denk vast en zeker dat dit komt door het dragen van uw kousen. In veel gevallen ontstaan likdoorntjes omdat u iets te smalle schoenen draagt. Zeker als het randje van de kous eindigt op het eerste teenkootje. Een tip is om de kous helemaal over de kleine teen te trekken en u schoenen gaat dragen met een bredere leest. De kous terugschuiven naar het begin van de kleine teen kan als gevolg hebben dat de kous te veel terugloopt en u last krijgt van rimpelvorming op de wreef.

Hoe verzorg ik de siliconenboord?
Dit is een speciaal boordje bovenop uw elastische kous voorzien van een antislip laagje met siliconen nopjes. Om dit boordje in goede conditie te houden, wat zeer belangrijk is voor de levensduur én een goede grip op de huid, is het belangrijk dat deze regelmatig wordt schoongemaakt met wat water en (hand)zeep. Zo krijgen huidschilfers en huideigen vetten geen kans zich te nestelen tussen de siliconennopjes

Hoe lang gaan de elastische kousen mee?
De levensduur van 1 kous is 6 à 7 maanden. Om deze reden krijgt u 2 stuks of 2 paar kousen per jaar vergoed door de zorgverzekeraar. Als u nieuwe kousen heeft ontvangen is het de bedoeling dat u beide nieuwe kousen meteen gaat dragen, de kousen van dat jaar daarvoor zijn niet meer goed van druk. Het gevaar van het doordragen van de oude kousen is dat de beenklachten weer terug kunnen komen, en dat is nu net de reden waarom u in den beginsel kousen bent gaan dragen.

Mijn nieuwe kousen zitten veel strakker dan de vorige. Hoe kan dat?
Het tijdig vervangen van uw therapeutische elastische kousen is erg belangrijk. Oude elastische kousen hebben door veelvuldig dragen een groot deel van hun druk verloren, en daarmee hun therapeutische waarde. Nieuwe kousen voelen strakker aan om het been omdat ze optimaal op druk zijn. De werking is dan weer gegarandeerd.

Ik heb een dik been, maar er wordt me nog geen elastische kous aangemeten. Waarom niet?
Elastische kousen zijn niet bedoeld om uw benen dunner te maken, maar om te voorkómen dat ze dikker worden. Als er (veel) vocht in uw benen zit, kunnen elastische kousen niet goed worden aangemeten. De benen moeten daarom eerst enige tijd gezwachteld worden en vervolgens zo vroeg mogelijk in de ochtend opgemeten worden.

Van de arts en de kousenleverancier moet ik kousen met naad. Waarom mag ik geen kousen zonder naad?
Uw arts bepaalt, afhankelijk van uw ziektebeeld en eventueel in overleg met uw kousenleverancier welke koussoort of koustype voor u het meest geschikt is. Tevens wordt rekening gehouden met zaken zoals uw kracht en lenigheid en de maten of vorm van uw benen.

De kousenleverancier heeft mijn benen opgemeten en toch kreeg ik confectiekousen. Is dat niet raar?
Nee. Uw kousenleverancier moet altijd alle maten van uw benen opmeten. Na de meting worden deze maten vergeleken met de maatmarges van de koussoort of -type die voor u het meest geschikt wordt geacht. Als blijkt dat uw maten overeenkomen met een confectiemaat, dan hoeft de kous niet speciaal op maat gemaakt te worden.

Moet ik mijn therapeutische elastische kousen mijn hele verdere leven blijven dragen?
Ader- en lymfeproblematiek is een chronische aandoening. Dat wil zeggen dat het zo is dat u uw therapeutische elastische kousen blijvend moet dragen, behalve in de volgende gevallen: na zwangerschap (tot +/- 6 weken ná de bevalling), na trombose (meestal 2 jaar) en na scleroseren of een operatie (enkele weken).

Waarom heb ik met de elastische kousen aan last van koude voeten?
De warmtehuishouding kan verstoord zijn doordat elastische kousen de kleine oppervlakkige huidvaatjes leegdrukken. Dit kan echter geen kwaad voor uw benen of de bloedcirculatie.

Als ik mijn elastische kousen uitdoe heb ik kort daarna soms zo'n jeuk. Hoe komt dit?
Na het uittrekken van uw elastische kousen vullen de kleine oppervlakkige huidvaatjes zich weer met bloed. Dit kan kortdurend jeuk veroorzaken. Het verdwijnt meestal vanzelf. Gebruik eventueel menthol talkpoeder om de jeuksensatie te verlichten en probeer niet te krabben! Een koude frisse douche kan ook helpen de jeuk te verminderen.

Waarom heb ik zo'n droge huid en wat kan ik hieraan doen?
Mensen met aderproblemen in de benen hebben vaak last van een droge huid. De reden hiervoor is dat door de verminderde bloeddoorstroming de buitenste huidlagen vaak te weinig voedingsstoffen krijgen. Het aan- en uittrekken van therapeutische elastische kousen maakt ook dat de huid droger wordt. U kunt uw huid verzorgen met speciale verzorgende crèmes. Doe dit bij voorkeur 's avonds, nadat u de kousen heeft uitgetrokken. Let er wel op dat 's morgens geen crème- of zalfresten op uw been aanwezig zijn als u de kousen aantrekt, omdat dit de kousen aantast.

Ik draag kniekousen, maar deze zakken heel erg. Is daar wat aan te doen?
De oorzaak van het zakken van korte elastische kousen is meestal een erg rechte of zelfs uitlopende vorm van de onderbenen. De kousen kunnen dan niet op de kuit blijven hangen. Dit afzakken kan in een aantal gevallen opgelost worden door boven aan de kous antislipmateriaal in de vorm van een siliconenband te laten zetten. Ook is het mogelijk dat kousen met betrekkelijk weinig lengterek gaan zakken bij een mobiele en actieve persoon. Door de sterke kuitspierwerking kan de kous omlaag getrokken worden. Oplossing is het geven van een type kous met meer lengterek.

Ik draag elastische kousen, maar binnen enkele weken zitten ze erg ruim om mijn benen. Hoe kan dat?
1) Mogelijk heeft u uw benen ingesmeerd met zalf en/of crème en heeft dit de kousen aangetast. Of zijn de kousen te heet gewassen of te warm gedroogd. De kousen verliezen hierdoor vrij snel hun druk.
2) Een andere mogelijkheid is dat de benen opgemeten zijn toen er nog vocht in zat. De elastische kousen worden dan naar te grote omvangsmaten gebreid en passen in eerste instantie wel, maar drukken door hun werking vrij snel het vocht uit de benen weg. Door het dunner worden van de benen zijn de geleverde kousen naar verhouding te groot geworden. Belangrijk is te beseffen dat niet goed passende kousen hun werking niet kunnen doen.

Ik heb elastische kousen tot de knie, maar die zijn te lang. Mag ik nu de bovenrand omslaan?
Nee, dit mag beslist NIET omdat dit stuwing veroorzaakt. De druk in een elastische kous neemt af van de enkel richting knie (of hoger), zodat het bloed in de aderen in de goede richting (het hart) wordt verplaatst. Als u de bovenrand van de kous omslaat wordt de druk ter plaatse sterk verhoogd! Dit is tevens de reden waarom er nooit plooien in een elastische kous op het been mogen zitten (deze dient u glad te strijken). U mag de rand dus nooit omslaan! Vaak zijn kousen niet te lang, maar worden ze te hoog opgetrokken. Trek bij het aantrekken niet te hard aan de kous en verdeel deze goed over het been. Indien u ondanks deze maatregel nog steeds van mening bent dat de kousen te lang zijn, gaat u dan voor advies terug naar uw kousenleverancier.

Mijn lange kousen met bovenaan een siliconenband zakken af. Is daar wat aan te doen?
De vorm van onze bovenbenen is praktisch altijd uitlopend naar boven. Dit bemoeilijkt het op de plaats blijven zitten van lange kousen. De kousen zijn sterk elastisch en willen onder invloed van trekkrachten en spierwerking tijdens het bewegen naar beneden zakken. Een siliconenband kan de kous alleen ophouden wanneer deze 'pakt' op stevig weefsel. Indien het bovenbeenweefsel te slap is, zal gekozen moeten worden voor een andere manier van bevestiging. Mogelijke alternatieven zijn: kousen met heupstuk, een panty , of een TinkFit compressiebroek. Soms kan afzakken voorkomen worden door te kiezen voor een ander type kous (met meer lengterek).

Ik heb weinig kracht en kan daardoor de kousen bijna niet aan- of uitkrijgen. Is daar een hulpmiddel voor?
Ja, het aantrekken van elastische kousen gaat extra licht wanneer u gebruik maakt van een  universeel aantrekhulpmiddel van zeildoek dat over de voet wordt geschoven, waarna de therapeutische elastische kous er over aangetrokken wordt. Door het gladde materiaal is de elastische kous met veel minder kracht aan te trekken. Als de elastische kous over de hiel en halverwege het onderbeen is, wordt het aantrekhulpmiddel aan de onderzijde van de kous eronder vandaan getrokken.

Waarom mag ik de therapeutische elastische kous(en) 's nachts niet aanhouden?
Wanneer u ligt is de druk in de slagaderen een stuk lager dan in stand. De uitwendige druk die een elastische kous geeft wordt dan relatief te hoog t.o.v. de inwendige druk in de slagaderen. Dit zou de bloeddoorstroming kunnen belemmeren. Dit geldt echter alleen als u kousen draagt in verband aderproblemen. Als u last heeft van Lymfoedeem dan mag u gerust de kousen ook s 'nachts dragen, gebruik hiervoor uw oudere kousen.

Kan door de kous veroorzaakte pijn in de knie- of elleboogholte voorkomen worden?
Een goed aangemeten kous, welke op de juiste manier om het been of de arm zit, kan ondanks alles toch pijn in de knie- of elleboogholte veroorzaken. Gaat u altijd voor advies terug naar uw kousenleverancier. In sommige gevallen kan het helpen de kous uit te voeren met een zogenaamde elleboog- of kniebocht of kan ander aanvullend materiaal toegepast worden.

Mijn kousen knellen aan het eind van de dag. Volgens mijn kousenleverancier moet ik zwaardere kousen hebben, maar dan wordt het knellen toch alleen maar erger?
Uw kousenleverancier heeft gelijk, vooropgesteld dat uw huidige kous goed aangemeten is. Het knellende gevoel wordt veroorzaakt doordat zich ónder uw huidige kous toch vocht vormt in het been. De kous is niet sterk genoeg om het vocht uit uw been weg te houden. Een zwaardere kous (welke meer druk geeft) houdt het vocht wel goed uit uw been en geeft u dus juist niet hetzelfde knellende gevoel.

Door de siliconenband heb ik 's avonds allemaal putjes in mijn huid staan. Misschien zit de band er te strak op, waardoor mijn been wordt afgekneld?
De benodigde wijdte van een siliconenband op een elastische kous wordt in de fabriek zeer nauwkeurig berekend. Om stuwing te voorkomen mag de band er beslist niet te strak opzitten! Het ontstaan van putjes in de huid wordt vaak veroorzaakt door de druk van de siliconennopjes op de huid. Aangenomen dat u hier geen andere klachten van heeft, kan het geen kwaad. U zult merken dat deze de volgende dag, of zelfs al eerder, gewoon weer verdwenen zijn. Als u hier heel veel last van heeft, dan zou u uw kous een keer binnenste buiten kunnen dragen, met de siliconenopjes naar buiten. Als uw kous gewoon blijft zitten, dan zou u bij de volgende keer dat u kousen nodig heeft dit aan kunnen geven aan uw leverancier. Er kan dan een kous zonder siliconenboord of met een elastische boord worden besteld.

Ik draag de zwaarste kousen die er zijn i.v.m. lymfoedeem. Nu irriteert de naad van de kous zo op mijn achillespees, dat deze rood en pijnlijk wordt. Wat kan ik hieraan doen?
De klachten die u beschrijft ontstaan omdat de enkel ter plaatse niet mooi rond is: de achillespees steekt uit en direct ernaast liggen twee holle ruimtes. De kous geeft de hoogste druk op het uitstekende deel, in dit geval de achillespees. Het beste kunt u de ruimtes naast de achillespees opvullen met pelottes of met watten en het geheel met polstermateriaal mooi rond maken. Dan zal de druk die de kous geeft gelijkmatig verdeeld worden en uw achillespees zal niet meer rood en pijnlijk worden. Raadpleeg hiervoor uw leverancier.

Ik heb een ladder/defect in mijn elastische kous. Wat moet ik doen?
Vanaf het afsturen van uw therapeutische elastische kousen tot en met 6 maanden daarna geeft de fabriek u garantie op eventuele fabricagefouten. Constateert u binnen deze 6 maanden een defect, laat dit dan altijd eerst door uw kousenleverancier beoordelen. Deze zal de kous(en) zonodig opsturen naar de fabrikant. Indien het defect onder de garantie valt, worden deze gratis gerepareerd. Repareer uw kousen liever niet zelf, dit kan ten koste gaan van de kwaliteit en de werking. Vraag in ieder geval eerst uw kousenleverancier om advies.

Ik ga over een maand op vakantie naar een warm land. Moet ik mijn elastische kousen dan ook steeds dragen?
Ja, juist als het warm weer is hebben uw aderen de steun van uw kousen extra hard nodig. Door de warmte verwijden de beenvaten zich, waardoor de correcte bloedafvoer richting hart wordt bemoeilijkt. Er kan meer vocht uit de aderen treden en uw enkels en benen zullen zonder de steun van de kousen veel dikker worden. De warmte maakt het dragen van elastische kousen dus extra nodig.

Als ik op vakantie met een lange busreis meega, worden mijn enkels altijd zo dik. Nu kan ik de elastische kousen van mijn vriendin lenen. Mag dit?Nee, dat mag beslist niet! Geen twee benen zijn gelijk van vorm (omvang en lengte) of in dezelfde mate aangedaan. Het is zelfs zo dat uw eigen linker- en rechterbeen vaak al in omvangmaat van elkaar kunnen verschillen! De kousen van uw vriendin zullen op úw been dus ofwel knellen (met alle gevaren van dien) ofwel te los zitten en daardoor hun werk niet goed doen. Het is wel belangrijk dát u tijdens die lange busreis elastische kousen draagt. Raadpleeg uw leverancier voor kousen die speciaal voor uw benen geschikt zijn.

Kan ik met mijn kousen aan gaan zwemmen?
Ja, dan kan wel, maar hoeft niet. Het materiaal van uw elastische kousen is in beperkte mate tegen zee- of chloorwater bestand. U kunt echter gerust zonder kousen gaan zwemmen, omdat de uitwendige druk van het water op de benen de druk van de kousen vervangt. Na het zwemmen trekt u de kousen dan direct weer aan. Om het aantrekken van de kousen te vergemakkelijken kunt u een beetje talkpoeder over uw afgedroogde benen verdelen.

Kan ik iets doen aan die lelijke kleur van de kousen?
Elastische kousen zijn niet altijd mooi, maar wel onontbeerlijk voor uw gezondheid.
Door over uw kousen elke dag een mooie gekleurde of fantasiepanty / kniekous te dragen creëert u elke dag een andere kous die u kunt aanpassen aan uw kleding.



 
Orthopedische schoenen schoenzolen steunzolen kousen roosendaal breda tilburg Orthopedie Podotherapie Pedicure